Select Page

ХАРИТА АСУМАНИ

ПОРТФОЛИО

PORTFOLIO

(you)(be) Like Me

Жадуваме, да споделяме, но и да бъдем разбрани. Говорим за битовизми, защото там е все тая, ако бъдем отхвърлени, а важните теми спестяваме. Таим ги, защото е по-страшно, да срещнем отхвърляне точно там. Ще се наложи да се аргументираме, защото само с емоции сме за никъде. Говоря общо, защото е лесно, така снемам отговорността от себе си и я разпределям между всички като мен, хах (подход на слабите). Вие сигурно не сте така!? Аз обаче, се опасявам да говоря с жар за изкуството ми, за музиката, за онези осеяни със смисъл пътеки, които съм поела. Кураж ми е нужен, да споделям пред онези, чиито “like” не ми е гарантиран. На живо е трудно, а толкова ценно. Тук в социалните мрежи е някак “сигурно”, много е лесно. Дали всъщност, не сме по-честни и открити използвайки клавиатурата? Живите очи,  поставят на думите филтър. Спираме, да си позволяваме, да мислим нещата, които преди миг сме искали, да кажем. Пак започнах, да говоря за всички…извинете, за мен се отнася. Но ето, че има моменти, в които предразсъдъците ми и страховете ми са немощни, притихват пред Смисъла. Случва се нещо… След това отново, започвам да броя like-ове.

Be Like Me   2019,   100 X 80 см.

You Like Me     2019,   100 X 80 см.

{HER} Card   {HER} Bank

Парите все още се използват като мръсна дума, а жените които търсят път към тях са порицавани… В основата на този казус стои днешната противоречива реалност по повод ролите. От една страна е жената домакиня. От друга страна, е феминистката която първоначално се бори за равенство, в последствие иска, да изземе всички мъжки функции, за да отрече мъжа. В същината си тези два стереотипа си приличат. Общото между тях е идеята че, правилния начин за сдобиване с пари(власт) е „мъжкия“. Обяснимо, тази представа се е наслоявала векове, гледало се е на нея като константа.
Тези два, на пръв поглед, противоположни образи са допринесли за лика на съвременната жена. От първата сме наследили уменията, да използваме позицията си на доминирани, очарованието си, красотата и тялото си, възхищението към мъжа, издигайки го на пиедестал, за постигане на целите ни (което не изключва любовта, но и не я афишира). Другата е извоювала за нас права, без които, животът ни би бил различен. В наше време не необходимо, да избираме една от двете крайности. Вярвам, че жената от настоящето, интелигентно постига резултати без, да се налага да омаловажава мъжа, запазвайки правото, да му се противопоставя.

Дигитално изобравение

Дигитално изобравение

СИНТЕТИЧНО ЦВЕТЕ НА ТЪРПЕНИЕТО

Нямам търпение. В чакането човек се среща с всичките си недостатъци. Ако има късмет разбира, че търпението не е нищо друго освен смяна на фокуса и действие в друга посока. Тоест не е никакво търпение. Що за дума е това? Да се научиш на търпение означава, да излъжеш ума си за неопределено време, че определени мисли са по-важни от настоящата. Чакането е пасивна форма. Чакащият знае, че в този момент друг избира вместо него. Когато самото търпение се превърне в обект на търпение това е знак за съзнателно решение. То изисква продължителна поредица откази от пасивната позиция на чакащ. Сто и двайсет часа медитация за обединяването на 17 044 различни елементи с две поправки и множество спирки, за създаването на творба с размери 35/35/8 см. 

ЯБЪЛКАТА НЕ Е ЦЯЛА

190 Х 150 см. акрил, платно

I’M A MONKEY BUT I DON’T NEED YOUR BANANA

Ние сме зависими един от друг. Ние искаме това. Без зависимост, няма отношения. Няма живот. Нашата независимост се изразява единствено в изборът на зависимости, които ни определят като хора. Това ми се струва прекрасно.

EXISTENCE MINIMUM

Ние сме повече от маймуни, но също се надяваме на банан. Не ме разбирайте грешно! Някой от вас може би мразят банани, но…ако искаш нещо, трябва да се научиш как да скачаш. Ще скачаш с удоволствие, защото желаеш този банан. Знаеш, че можеш да живееш и без него, но предпочиташ да скачаш. Ние всички искаме банан, зелен или зрял, за закуска, или за десерт, всеки ден, или веднъж седмично, само за нас, или споделен. Всички ние искаме банан.

Нещата извън нашия директен контрол са банан. Ние избираме дали и колко високо ще се опитваме да скочим, за да го стигнем. Отношенията са размяна на банани.

Present For My Boo

My boyfriend is a big man

He wears XL shirts

He like pink

He sweats a lot

He wants me to be naked always

Подарък за Гаджето

Моето гадже е голям мъж

Носи тениски XL

Харесва розово

Поти се много

Иска да съм гола винаги

Харесвам, да се харесвам, да харесвам, че ме харесват хора за да ги харесвам, харесвам…